Thursday 24 September 2015

[Science] Paper II TET

 Some plants have two or more edible (eatable) parts.    
     1.    Seeds of mustard plants give us oil and the leaves are used as a vegetable.
     2.    Pumpkin
     3.    Banana 

Bees collect nectar (sweet juices) from flowers. 

Herbivores:- animals which eat only plants or plant products. 
Carnivores:- animals which eat other animals. 
Omnivores:- animals which eat both plants and animals. 


कुछ  पौधों के दो या दो से अधिक भाग खाने योग्य होते हैं। उदाहरण :-
1 . सीताफल 
2 . सरसों 
3 . केला 

मधुमक्खियाँ फूलों से मकरंद एकत्रित करती हैं। 

शाकाहारी जंतु :- जंतु जो केवल पौधे और पादप -उत्पाद खाते हैं। 
मांसाहारी जंतु :-  जंतु जो केवल दूसरे प्राणियों को खाते हैं। 
सर्वाहारी जंतु :-  जंतु जो पौधे और जंतु दोनों को ही खाते हैं। 

Test for Carbohydrate: - Carbohydrates found in our food are in the form of starch and sugars. We can easily test if a food item contains starch. e.g. :- potato, sugarcane , papaya, melon, mango, maize, rice, bajra, wheat etc.

Test for Starch: - Put 2-3 drop of iodine solution on food item, if colour of food item turns blue-black then it contains starch. e.g. - raw potato

Test for Protein:- paste of food item + two drops of solution of copper sulphate and ten drops of solution of caustic soda --> violet colour  e.g - milk, gram, moong, daal, beans, soyabeans, paneer, eggs etc

Test for Fat:- wrap food item in a piece of paper, crush it. oily patch on paper shows presence of fat in food. e.g :- groundnut, sunflower oil, coconut oil, nuts, til, meat, ghee, milk, butter, cream, egg etc.

कार्बोहायड्रेट की जाँच :-  हमारे भोजन में मुख्य कार्बोहायड्रेट, मंद तथा शर्करा के रूप में होते हैं। यदि किसी खाद्य पदार्थ में मंद है तो इसका आसानी से पता लगया जा सकता है। 

मंद के लिए परीक्षण :- तनु आयोडीन विलयन की 2 - 3 बूंद डालने से यदि खाद्य पदार्थ का रंग काला या नीला होता है तो ये मंद को दर्शाता है। उदाहरण - कच्चा आलू 

प्रोटीन के लिए परीक्षण :- खाद्य पदार्थ का चूर्ण + दो बूँद कॉपर सल्फेट और दस बूँद कास्टिक सोडा --> बैंगनी रंग।   उदाहरण - दूध 

वसा के लिए परीक्षण :- खाद्य पदार्थ कागज के टुकड़े में लेकर कूटिए, तेल के धब्बे वसा की उपस्थिति दर्शाते हैं।   उदाहरण:- मूँगफली 

Carbohydrate provides us energy.
Fats gives us more energy as compare to same amount of carbohydrate.
Protein are often called body building foods.
Vitamins help in protecting our body against diseases.

Vitamin A - keeps our skin and eye healthy
Vitamin C- helps body to fight against diseases
Vitamin D- helps our body to use calcium for bones and teeth.


कार्बोहायड्रेट हमें ऊर्जा प्रदान करते हैं। 
कार्बोहायड्रेट की तुलना में वसा की समान मात्रा हमें ज्यादा ऊर्जा प्रदान करती है। 
प्रोटीनयुक्त भोजन शरीर वर्धक भोजन कहलाते हैं।  
विटामिन रोगों से हमारे शरीर की रक्षा करते हैं।

विटामिन A - हमारी त्वचा एवं शरीर को स्वस्थ रखता है।
विटामिन C  - बहुत से रोगों से लड़ने में हमारी मदद करता है।
विटामिन D - हमारी अस्थियों और दाँतों के लिए कैल्शियम का उपयोग करने मैं हमारे शरीर की मदद करता है।

                                                     :)

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